فهرست مطالب

لعل سرخ - پیاپی 26 (بهار 1402)

نشریه لعل سرخ
پیاپی 26 (بهار 1402)

  • تاریخ انتشار: 1402/04/11
  • تعداد عناوین: 15
|
  • مژگان سیاوشی صفحه 4
  • گوهرشناسی
  • فرهاد زندی صفحات 5-8

    کرایسوپریز یکی از با ارزش ترین گونه های کلسدونی، حاوی مقادیر کمی نیکل است که به آن رنگ سبز می دهد. کرایسوپریز به دلیل رنگ ملایم و زیبایش گاهی به «سبز دریا»تشبیه می شود. این سنگ همچنین به عنوان نمادی از موثرترین سنگ های حفاظت از قوای غیرمادی و جذابیت طبیعت شناخته می شود. وردزورث در اشعار خود از کرایسوپریز به عنوان پرستار آرامش و تعادل روحی یاد می کند. انواع تیره تر کرایسوپریز گاهی (prase) نامیده می شوند.

  • سنگ های ارگانیک
  • Jo Ellen Cole ترجمه: مژگان سیاوشی صفحات 9-16

    آمولیت یک نوع گوهرسنگ آلی است که شبیه به اپال است و در مناطق شرقی کوه های راکی در آمریکای شمالی یافت می شود. این سنگ از پوسته های فسیل شده شاخ قوچی ها ساخته شده است و از آراگونیت، که یک ماده معدنی موجود در مادرمروارید است، با ساختاری که از پوسته به ارث رسیده است تشکیل شده است. آمولیت یکی از گوهرسنگ های منشا زیستی بسیار کمیاب است و در مقایسه با سایر گوهرسنگ های منشا زیستی مانند کهربا و مروارید، تعداد کمتری از آن استخراج می شود. در سال 1981، اتحادیه جهانی جواهرات (CIBJO) آمولیت را به عنوان یک گوهرسنگ رسمی تایید کرد و از آن پس استخراج تجاری آن آغاز شد. شهر لث بریج در آلبرتا، کانادا به عنوان محل اصلی استخراج آمولیت شناخته شده است.

  • مقاله
  • K.B. Zhetpisbayeva، B.N. Jubatova ترجمه: مژگان سیاوشی صفحات 17-24

    هدف این مقاله تعیین معنای نمادین فیروزه در فرهنگ ایرانی با کمک مطالب برون زبانی است. امروزه، سنگ های قیمتی فقط مواد معدنی مفید معمولی نیستند، زیرا می توانند به عنوان عنصر زنده یک فرهنگ خاص به موضوع اصلی تحقیقات پیچیده تبدیل شوند. فقدان تحقیق در این زمینه در حوزه ایران شناسی، به نوبه خود تعیین کننده مرتبط بودن مطالعه است. این تحقیق از نظر ماهیت میان رشته ای و بر اساس تحلیل زبانی-فرهنگی و ریشه شناسی و روش تفسیر است. نتایج پژوهش می تواند مورد استفاده خاورشناسان، متخصصان ایران شناسی و زبان شناسان در انجام تحلیل های زبانی فرهنگی قرار گیرد. سنگ فیروزه در فرهنگ ایرانیان از جایگاه ویژه ای برخوردار است و همچنین ارزش این سنگ به عنوان یک کانی طبیعی و رنگ آن با باورهای کهن الگوی ایرانیان مرتبط است. علاوه بر این، نقش سنگ فیروزه در گفتمان دینی و استفاده گسترده از آن به عنوان دارو، جایگاه این سنگ را ارتقا داده است. و تحلیل شکل ظاهری سنگ فیروزه که به عنوان استعاره و تشبیه در متون ادبی شاعران فارسی زبان به کار رفته است، امکان درک عمیق تر شعر شرق را فراهم می کند.

    کلیدواژگان: ایران، فرهنگ، نماد، فیروزه، آبی، سنگ های قیمتی
  • احمد طاهری ریزی صفحات 25-30

    شکسپیر در نوشته های خود از جواهرات و سنگ های قیمتی برای توصیف ثروت، زیبایی و ارزش استفاده می کند. این کلمات به عنوان استعاره هایی برای بیان مفاهیم مختلف، از جمله موضوعاتی مانند عشق، پول، شهرت و قدرت نیز استفاده شده اند. همچنین، تصاویری که این کلمات در ذهن مخاطبان ایجاد می کنند، باعث می شوند تا احساساتی چون تمایل به داشتن، حسادت، رقابت و رضایت بروز پیدا کند. شکسپیر در 37 نمایشنامه و 154 غزل خود، حدود 400 بار از اصطلاحات «تاج»، «انگشتر» و «دستبند» (که فرض می شود به سنگ های قیمتی ارجاع داده شده اند) و حدود 300 بار از «سنگ های قیمتی» و «جواهرات» استفاده می کند. او همچنین بیش از 100 بار از سنگ های قیمتی و گوهرهایی به خصوص یاد می کند.

  • ترجمه: مرجان آمای، میلاد نوریه صفحات 31-38

    از روزگاری که انسان با کشف حقیقت وجودی هر پدیده ای، پرده از اسرار علمی آن بر انداخت، زمان زیادی نمی گذرد. افسانه ها و داستان ها و روایات اما همواره رنگ و لعاب خودشان را برای شنوندگان و باورمندان به آن حفظ کرده اند؛ بنابراین «ایکاروس»وار، از قلمرو حکمرانی زیوس و ستارگان بی شمارش، به قلب سرزمین تحت سلطه ی پوزییدون سقوط خواهیم کرد! برای کشف بیشتر هر آنچه که به اعماق آب ها تعلق دارد.با نیم نگاهی به افسانه ها و مردمی که همچنان معتقدند: مرجان های سرخ آب های سیسیل، لیگوریا و ناپولی، به «خون مدوسا» آغشته اند...

  • ترنم سرخی صفحات 39-45

    آیا می دانستید که همه چیز در طراحی معنی دارد - حتی شکل هایی که استفاده می کنید؟ طراحی یک زبان بصری است که به مخاطبان هدف شما پیامی را ارسال می کند – بدون کلمه ای – و حتی شکل هایی که استفاده می کنید به آن پیام کمک می کنند. در واقع شکل و فرم برای قرن ها حامل معنا بوده است! قبل از تکامل زبان گفتاری، از زبان بصری برای داستان گویی، راهنمایی و یادگیری برای انسان های اولیه استفاده می شد - و ما تا به امروز به درک پیام هایی که از طریق ارتباطات بصری منتقل می شوند، ادامه می دهیم.

    کلیدواژگان: طراحی جواهر، روانشناسی، اشکال هندسی، زبان بصری
  • معرفی کتاب
  • مژگان سیاوشی صفحه 46

    A History of Jewellery: 1100-1870" نوشته جوآن ایوانز به عنوان یک اثر جامع و روشنگر، پیشرفت چشمگیر جواهرات در زمان های مختلفی از جمله دوره های قرون وسطی، رنسانس، باروک و روکوکو را بررسی می کند. این کتاب با جزییاتی فراوان به تحولات طراحی و سبک های مختلف جواهرات در طول تاریخ پرداخته و خواننده را با جذابیت هنر جواهرسازی در گذشته آشنا می کند.

  • برندهای روز دنیا
  • ترنم سرخی صفحات 47-52

    Malabar Gold and Diamonds یک گروه جواهرات هندی دارای گواهی BIS است که دفتر مرکزی آن در Kozhikode، کرالا، هند قرار دارد. این توسط M. P. Ahammed در سال 1993 تاسیس شد. این شرکت در حال حاضر بیش از 310 نمایشگاه در 10 کشور دارد که آن را به یکی از بزرگترین زنجیره های خرده فروشی جواهرات در جهان تبدیل می کند. این شرکت همچنین دارای شبکه ای از بوتیک های ساعت های لوکس در سراسر هند است که تحت نام ساعت های مالابار فعالیت می کنند.

  • مژگان سیاوشی صفحات 53-56

    ریچارد تی لیدیکوت گوهرشناس معروفی است که در مطالعه سنگ های قیمتی سهم قابل توجهی داشته است. او بنیانگذار موسسه گوهرشناسی آمریکا (GIA) است که یکی از معتبرترین موسسات آموزش و تحقیقات سنگ های قیمتی در جهان است. او بسیاری از تکنیک های پرکاربرد را برای تجزیه و تحلیل و درجه بندی الماس توسعه داد، از جمله 4cs: قیراط، برش، رنگ و شفافیت. کار او در زمینه گوهرشناسی تاثیر عمیقی بر صنعت الماس داشته است و به ایجاد استانداردهایی برای ارزیابی و قیمت گذاری الماس کمک کرده است.

  • مقاله
  • مژگان سیاوشی صفحات 57-64

    اصلاح رنگ اسپینل با انتشار نیکل (Ni): یک بهسازی جدید در بازار جواهرات است. Treatment یا بهسازی به هر فرایندی غیر از برش و پولیش اطلاق می شود که ظاهر رنگ یا شفافیت را بهبود می بخشد یا برای تغییر ظاهر (رنگ، شفافیت یا پدیده)، دوام، ارزش یا عرضه سنگ قیمتی استفاده می شود.

  • طراح برجسته دنیا
  • ترنم سرخی صفحات 65-68

    ساخته های آدرین بلومارد بیانگر قدرت و سادگی شکل است. او اغلب با فلزات گرانبها مانند طلا و نقره کار می کند و از سنگ های قیمتی برای افزایش زیبایی قطعات استفاده می کند. آثار او از معماری و به طور کلی از آنچه در زندگی روزمره او را احاطه کرده است الهام گرفته شده است و با بافت های مختلف به دست آمده در سطح فلزات و همچنین استفاده متضاد از رنگ های مختلف فلز مشخص می شود. هدف او کشف فرم، بافت، حرکت و رنگ در آثارش است.

  • مقاله
  • پریا مراحمی صفحات 69-78

    از دیرباز تا به امروز همیشه نام جواهرات و زیورآلات با خانم ها عجین شده است، و هرگاه نام زیورآلات مردان به زبان می آید،به صورت ناملموس برای مردم احساس می شود. اما وقتی که به تاریخ زیورآلات نگاه کوتاهی می اندازیم، می فهمیم استفاده از زیورآلات و اکسسوری برای آقایان بسیار متداول بوده و نشان از شان و منزلت و جایگاهشان در زمانی که می زیسته اند،داشته است. در این سال های اخیر،جواهرات مردانه تنها محدود به افراد مشهور نمی شود و اکنون در دسترس همگان قرار دارد. امروزه با گسترش صنعت مد و فشن،دیگر به ساعت مچی، دکمه سرآستین و انگشتر عروسی محدود نمی شود و ما بیش از پیش شاهد طراحی و تولید انواع زیورآلات و اکسسوری با تنوع زیاد برای آقایان هستیم.صنعت مد و فشن حرف اول را در دنیای مدرن امروز می زند و با پیشرفت چشم گیری که داشته، باعث شده نسبت به قبل،به برابری جنسی توجه بیشتری داشته باشند.

  • مژگان سیاوشی صفحات 79-86

    جواهر باستانی به نام «گردنبند ستاره و هلال»، یکی از موارد کمیاب در دنیای آثار باستانی محسوب می شود. این گردنبند به شکل جواهر نماد باستانی است که از دوران پارتیان و سرمتیان سرچشمه گرفته و برای نشان دادن قدرت، ثروت و الوهیت صاحب آن، مستقیم روی سینه قرار می گرفت. این جواهر باستانی، به عنوان یکی از گرانبهاترین گردنبندهای طلا در جهان شناخته شده و در حال حاضر در مجموعه هنری «صندوق هنری تامویکین» نگهداری می شود. در این مقاله، قصد داریم تا به بررسی تاریخچه و منشاء این گردنبند باستانی، نحوه تزیین و کاربرد آن، و همچنین ارزش بین المللی و فرهنگی آن، پرداخته و خوانندگان را با این شاهکار هنری باستانی به یادماندنی، آشنا سازیم.

    کلیدواژگان: طوق طلا، گردنبند طلا، عتیقه، پارتی، امپراطوری ایران
  • آموزشی
  • مژگان سیاوشی صفحات 87-92

    توسعه یک سیستم جامع و دقیق برای درجه بندی سنگ های رنگی، به عنوان رویایی برای گوهرشناسان از اواخر دهه 1970 آغاز شد. با این حال، برای رسیدن به این هدف، تلاش های زیادی صورت گرفته است که علیرغم ارزشمند بودن آن ها، امروزه هنوز به موفقیت نرسیده ایم. این مقاله به بررسی مشکلات مختلف درجه بندی سنگ های رنگی می پردازد و شرایطی را شرح می دهد که باعث می شود چالش های مربوط به درجه بندی الماس، با چالش های درجه بندی سنگ های رنگی قابل قیاس نباشد و به طور حداقل یک برابر بزرگتر باشد.